Visual
Terug

Lees de update

Gemeentereis Bhutan

Heeft u / heb jij interesse in de reis, van 11 t/m 20 november 2015:  voor informatie en aanmelding kunt u terecht bij Jan den Toom, jl.dentoom@filternet.nl of 0184-652607.  Opgeven kan tot 1 juli.

Update 18 mei 2015

* Wij willen u hierbij uitnodigen voor een thema avond rondom het Verbonden Christen Zijn op woensdag 10 juni in de Oude School, aanvang 20.00 uur. Graag willen u vertellen van de reis naar Sri Lanka door Bas & Nelly, Maurice en Kees & Hilda en Davy. O.a. om te laten horen wat er met het geld, ingezameld in het jaarproject, toch allemaal is gebeurd en wat voor mogelijkheden dit voor de toekomst geeft. Zo willen we het Sri Lanka jaarproject afronden (het stopt natuurlijk niet!) en onze blik richten op volgend seizoen. Dan staat centraal; Bhutan, en in het bijzonder een bijbelschool.  In Bhutan is het geven van Bijbels onderwijs niet toegestaan. Veel christenen hebben weinig kennis over de Bijbel. Daardoor is er een groot risico om verkeerde leringen te ontvangen. Dit willen we verder toelichten op deze avond. En natuurlijk de gemeentereis in november naar Bhutan. We hebben ook iemand in ons midden die net terug is uit Bhutan en haar ervaringen met ons wil delen. U wordt uitgebreid  bijgepraat en  we willen uw vragen beantwoorden. Reizigers moeten zich aanmelden voor 1 juli. Voor verdere info: ad.muilwijk@hggop.nl of tel.nr. 618479

* Zondag voor de Vervolgde Kerk, 31 mei. In de morgendiensten hopen we stil te staan bij onze broeders en zusters van de Vervolgde Kerk. Thema: Wees wakker! Dit is de oproep van de vervolgde kerk die in vele kerken klinkt op deze zondag. Wat betekent deze oproep voor christenen die vervolgd worden én voor ons?

* Nacht van gebed, de vrijdag daaropvolgend, 5 juni is er weer de Nacht van Gebed voor de vervolgde kerk, vanaf 22.00 uur. We willen zo met elkaar laten zien dat we Verbonden Christen Zijn, U bent op al deze ontmoetingen van harte welkom.

Voor vragen: ad.muilwijk@hggop.nl of tel.nr. 618479

Update 5 januari 2015

Jan Willem Petersen is al een paar weken weer in Nederland. Komende zondagavond komen we bij elkaar om te bidden voor het Midden-Oosten en zal Jan Willem  wat toelichten over zijn omstandigheden en  werk daar. Ook willen we onze broeders en zusters in b.v.  Syrië en Irak niet vergeten. Een ieder is uitgenodigd na de avonddienst van 11 januari , in de Oude School, aanvang ca. 20.00 uur.

Update 22 december 2014

Foto's grass cutter:

grass cutter 1grass cutter 2grass cutter 3

Update 7 december 2014

Na de startdagpresentatie van het Sri Lanka Project is er langs diverse wegen geld binnengekomen. De mensen daar konden ondersteund worden in de aanschaf van een snijmachine en diverse kalveren. Maar er is nog veel meer nodig. Wat en hoe willen we de komende tijd graag toelichten. Bas Lagerwerf zal 15 januari op een Follow Me avond een presentatie houden over dit project, wellicht met Jan Willem Petersen die dan met verlof terug is vanuit het Midden-Oosten en ook zijn verhalen wil delen.

Ook op een HVD-middag, 5 februari, voor de ouderen wordt een presentatie gehouden. We hopen dat we ons verbonden mogen weten met de broeders en zusters daar. Ook hebben zij met tegenstand en vervolging te maken.

Afgelopen najaar  is Jan den Toom op reis geweest naar Azië, en heeft daar diverse ontmoetingen gehad  met zendingswerkers en broeders en zusters.  Hij wil hier graag van vertellen op een avond die in het teken zal staan van Verbonden Christen Zijn. Deze avond zal zijn 5 februari in de Oude School. Dan willen wij u  ook vertellen van  de plannen betreffende een Gemeentereis naar Azië, volgend najaar 2015. En misschien dat Emma ons  kan bijpraten hoe het gaat met het Groenproject in Noord-Afrika.

U ziet het, vele projecten. Met wie of wat bent u Verbonden in Christus?

Namens de werkgroep VCZ, ondersteund door diaconie, missionaire commissie, jeugdwerk en div. betrokkenen.

1e deelproject :  SRI LANKA

Een aantal jaren geleden is Pastor Dilip Mendis uit Sri Lanka op een Gemeente avond bij ons geweest in de Oude School, vergezeld van Jaap van Eeuwijk van de Stichting Sharety en van onze gemeente Bas Lagerwerf. Hij vertelde toen over de Farm die in bezit is van de “Living Wather Church”  in Sri Lanka. De Farm werd toen ingericht als Mams and Babs centrum, waar ongehuwde (ongewenst) zwangere meisjes/vrouwen konden bevallen en met hun kindje verblijven zolang dat nodig was. Het betreft nu in feite het zelfde project, waar tot voor kort nog vrouwen en kinderen woonden. Omdat de Farm erg afgeleden ligt trekken de vrouwen na een tijdje weg, ook omdat er geen mogelijkheid is voor de kinderen om naar school te gaan. Op dit moment zijn er geen nieuwe aanmeldingen  en is de functie van het project gewijzigd. Er wordt nu hard gewerkt om er een goedlopende boerderij van te maken met koeien, kokospalmen en ananasstruiken.  Eventueel later aangevuld met geiten.

Doel van het project

Sri Lanka 1 copyPastor Mendis was Chairman (leider) van de Living Wather Kerk, die bestaat uit 9 gemeentes. Hij is recent teruggetreden maar zit nog wel in de “board” als penningmeester en bepaalt dus mede de geestelijke koers van de gemeentes. Deze kleine Gemeentes met veelal erg arme gemeenteleden leveren niet genoeg inkomsten (uit collectes) om de pastors van een fatsoenlijk maandinkomen te voorzien. Pastor Mendis voelt zich erg verantwoordelijk voor “zijn” pastors en wil hen maandelijks een aanvulling op hun inkomsten geven. Vandaar dat hij zich – in overleg met het bestuur v.d. kerk - nu stort op de exploitatie van de boerderij, zodat die op de langere termijn  genoeg geld opbrengt om de salarissen van de 9 Pastors te kunnen vullen. Maar voor er winst uit komt zal er wel geïnvesteerd moeten worden in de aankoop van vee, inzaaien van gras etc. Op dit moment woont Pastor Mendis op de Farm samen met zijn zoon Blessing en wordt zijn werk in de Gemeente Kuliapitya (zijn eigen gemeente dus) waargenomen door zijn vrouw Sanga. Omdat hij geen boeren-opleiding heeft is het wel moeilijk om goed in te kopen etc. Zoon Blessing heeft een cursus gevolgd van een maand en gaat nog een cursus volgen , maar het zou mooi zijn als er iemand met verstand van zaken bv 1 maand naar toe kon  gaan om advies te geven en de boel mee op orde te brengen. Als er dan ook voorlopig (bijv. 2 jaar) structureel  een bedrag zou komen waarmee het tekort aan inkomsten voor de salarissen van de Pastors gedekt kan worden, dan kan het verdiende geld voorlopig in de ontwikkeling van de Farm worden gebruikt.

Vervolging

Op de landenlijst Sri Lanka 2 copyvan vervolgde Christenen staat  Sri Lanka op nr 29. De religie van de overgrote meerderheid van de Singalezen is het Boeddhisme, een religie die nauw verweven is met de Singalese cultuur en tradities, Alles wat daarvan afwijkt is verdacht. Ook Christenen (en met name op het platteland) moeten zij steeds meer op hun hoede zijn. Vooral mensen die zich van  het Boeddhisme tot het Christendom bekeren lopen gevaar. In 2014 werden al tientallen kerken aangevallen vaak door groepen onder leiding van Boeddistische monniken. (Bodu Bala Sena BBS). Ook de vervolging en tegenwerking van de Christenen in enkele gemeenten van de Living Wather Church neemt de laatste tijd heel erg toe, met alle gevolgen van dien.  Een positief gevolg is dat de Christengemeenten groeien – tegen de verdrukking in.