Visual
Terug

De geschiedenissen van Adam en Eva, van Jozef, van Abraham, van Mozes, wie kent ze niet? We lezen over hen in de eerste vijf boeken van ons Oude Testament.

Maar wat is de doorgaande lijn in de geschiedenis van al deze verschillende mensen? En wat is het belangrijkste onderwerp in deze vijf boeken? Dat is natuurlijk God zelf: hoe Hij zich openbaart en hoe Hij gekend wil zijn door zijn schepping. Vele thema’s en lijnen die we later in de Bijbel tegenkomen, worden in de Thora, en dan met name in Genesis, opgestart. Deze eerste vijf boeken worden de Thora genoemd, wat onderwijzing of instructie betekent. De Griekse benaming voor deze eerste vijf boeken is Pentateuch, wat ‘vijf boeken’ betekent. Deze vijf boeken vormen samen één geheel en één belangrijk fundamenteel verhaal:

· De Pentateuch begint met een woeste donkere doodse aarde, waar God orde, licht en leven in aanbrengt en de eerste mensen in een tuin laat wonen. Deze mens maakt helaas een ongehoorzame keus door van de verboden boom te eten.

· De Pentateuch eindigt met de toespraak van Mozes in Deuteronomium, waarin hij het volk op het hart drukt om God in het beloofde land gehoorzaam te zijn.

Zo is de boodschap van de hele Pentateuch of Thora ingekaderd in de keus waar mensen voor geplaatst worden, en de oproep is: laat elke generatie voor God kiezen, bij Hem is het goede leven! Hoe actueel is dat! Dit jaar gaan we met de Rondreis ons in deze vijf boeken verdiepen. De volgende indeling wordt gehanteerd (onder voorbehoud):

· Op 15 februari richten we ons op Genesis en het wereldbeeld van die tijd.

· Op 29 februari staan Exodus, Leviticus en Numeri centraal, met een nadruk op het verbond en de relatie met God

· Op 21 maart is Deuteronomium het hoofdonderwerp, wat wil Mozes nou eigenlijk met zijn lange toespraak bereiken? Daarnaast blikken we terug op het geheel van de Pentateuch.

De avonden worden verzorgd door Metta Wierenga MA, docent Nieuwe Testament en Hermeneutiek bij het Evangelisch College in Zwijndrecht.

Aanvang: 20.00 uur (inloop vanaf 19.45 uur), einde ca. 22.00 uur. Eigen bijdrage € 5 per avond 15 februari: Oude School, Giessen-Oudekerk 29 februari: de Rank, Giessen-Nieuwkerk 21 maart: de Stigt, Giessenburg Graag vooraf aanmelden via een mail naar vt@hggop.nl Van Harte Welkom !